Focaccia to rodzaj placka mącznego porównywanego do pieczywa. We Włoszech jest bardzo popularna jako dodatek do dań, np. do sałatek czy zup. Każdy region Włoch ma swoją odmianę Focaccia, suche, z solą, ziołami, oliwkami, pomidorami, pulchne, polewane oliwą. Często podawana przed posiłkiem lub w trakcie dnia jako szybka przekąska. Świetnie sprawdzi się u Ciebie na imprezie, spotkaniu z przyjaciółmi, a nawet biznesowym. Można ją maczać w oliwie, smarować pesto czy puszystym serkiem. Robiąc Focaccia nie ograniczaj się przepisem, eksperymentuj z dodatkami, komponuj według własnego pomysłu. Jedz tak jak lubisz.

CZAS PRZYGOTOWANIA

ILOŚĆ SKŁADNIKÓW

POZIOM TRUDNOŚCI 1 - 10

ILOŚĆ PORCJI

SKŁADNIKI

250g mąki włoskiej sprint

250g mąki włoskiej napoli

10g drożdży

300ml zimnego mleka

50g oliwy extra virgin

150g ugotowanych wyciśniętych ziemniaków

2 łyżeczki cukru

10g soli

PRZYGOTOWANIE

1. Wymieszaj 2 rodzaje mąki ze sobą i przez 3 minuty przerzucaj delikatnie między palcami, żeby mąka nabrała powietrza. Następnie dodaj drożdży i również mieszaj delikatnie przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte ziemniaki, sól oraz cukier i szybko wyrabiaj na ciasto. Ciasto nie może zostać zbytnio ogrzane Twoimi rękami, więc musisz się spieszyć. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde możesz dodać jeszcze oliwy lub mleka. Z ciasta uformuj kule średniej wielkości, owiń folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.

2. Następnego dnia wyciągnij ciasto ok. 15 minut przed rozpoczęciem prac. Blachę wysmaruj masłem. Nie używaj oliwy, gdyż oliwa powoduje, że ciasto gotuje się, a nie piecze. Wyłóż ciasto i posmaruj z wierzchu oliwą. Ułóż pomidory przecięte na połówki, możesz dodać oliwki, a także posypać oregano, rozmarynem lub tymiankiem. Tak przygotowane ciasto odstaw jeszcze do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

3. Blachę z ciastem wstaw do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika. Piecz przez 35 minut bez termoobiegu na lekko złoty kolor. Pilnuj, żeby ciasto się nie przypaliło, a w razie potrzeby obracaj blachę. Upieczony placek pokrój na kwadraty i wyłóż na duży talerz. Pozwól gościom i sobie rozkoszować się Focaccią zamoczoną w oliwie z sosem balsamicznym lub posmarowaną pesto czy śmietankowym serem. Smacznego!

Previous article

Next article

Gotowanie makaronu