KUCHNIA WŁOSKA

 

Ktoś kiedyś powiedział: „Tradycja jest niczym innym, jak tylko udaną innowacją”.Za określeniem „Kuchnia włoska” kryje się wiele myśli i interpretacji, które zwłaszcza za granicą podatne są na rozmaite zewnętrzne wpływy. Działam w Polsce od 2011 roku jako szef kuchni włoskiej, doradca i pizzaiolo. Kuchnia włoska i jej regionalne specjały stają się coraz bardziej popularne, odpowiadają wielu podniebieniom, szczególnie przedstawicieli młodszych pokoleń. Jako sługa i świadek Kuchni włoskiej w Polsce zauważam u wielu osób chęć pogłębienia wiedzy na jej temat i zwiększenia umiejętności praktycznych oraz odkrywania pełni smaków mojej rodzimej kuchni.

.

 

NAJWAŻNIEJSZY JEST SKŁADNIK


Przekonanie, że za wszelką cenę musimy nieustannie wymyślać nowe rzeczy na temat kuchni włoskiej jest błędne. Kwestią podstawową i najwłaściwszym sposobem docenienia kuchni włoskiej za granicą jest wzbudzanie zainteresowania tym, co najważniejsze – składnikiem, jego wyjątkowymi właściwościami i indywidualną historią. To właśnie te aspekty od zawsze przewodzą w poszukiwaniu najlepszych składników. Z pomocą moich dostawców i dzięki odpowiedniemu doświadczeniu wybieram to, co najlepsze, kierując się zasadami lokalności, sezonowości, naturalności i profesjonalnego tradycyjnego wytwarzania. Połączenie tych elementów, które odróżniają nas od innych, pozwala nam nazywać się prawdziwymi pasjonatami Kuchni Włoskiej.

.

PASJA GOTOWANIA POPARTA DOŚWIADCZENIEM


Każdy region Włoch ma swoje charakterystyczne potrawy. Jednak w całej włoskiej tradycji kulinarnej przebijają się składniki najważniejsze: typowa włoska mąka na makaron i pizzę, oryginalna włoska oliwa z oliwek extra virgin, tradycyjne włoskie sery mozarella, parmezan grana padano, gorgonzola, mascarpone, włoskie rośliny przyprawy: bazylia, oregano, estragon, tymianek, rozmaryn. Jako włoski szef kuchni stawiam na najwyższą jakość oznaczającą się naturalnością i świeżością. W kuchni włoskiej nie idę na ustępstwa względem jakości składników, dodatków czy produktów.

.

WŁOSKI SZEF KUCHNI