Panini al latte to smaczne puszyste bułeczki mleczne. Trudno dzisiaj w sklepie kupić tak smaczne bułeczki. Do tego zapach pieczonego świeżego pieczywa w domu czyni bułeczki wyjątkowymi. Każdy z nas lubi mile i smacznie rozpocząć dzień. Takie mleczne bułeczki to najlepszy sposób na piękny poranek. Mleczne bułeczki Panini al Latte możesz zjeść z domową naturalną konfiturą, białym serkiem czy masłem. Do tego kubek ulubionej kawy, gorącego mleka czy kakao i masz rewelacyjny początek dnia.

CZAS PRZYGOTOWANIA

ILOŚĆ SKŁADNIKÓW

POZIOM TRUDNOŚCI 1 - 10

ILOŚĆ PORCJI

SKŁADNIKI

250g mąki włoskiej sprint

250g mąki włoskiej napoli

50g cukru

10g drożdży

10g soli

60g roztopionego masła

400ml mleka

1 jajko

PRZYGOTOWANIE

1. Mleko o temperaturze pokojowej wymieszaj z połową cukru i drożdżami. Odstaw do aktywacji, żeby drożdże zaczęły pracować. Połącz mąkę, sól, stopione masło i resztę cukru. Dodaj mleka z drożdżami i całość wymieszaj. Wyrabiaj aż do uzyskania elastycznego ciasta. Kule ciasta włóż do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny aż podwoi swoją objętość.

2. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte wyłóż na blat posypany mąką i podziel na niewielkie kawałki po ok. 30g każdy. Kręcą dłonią uformuj z ciasta kulki. Blachę o niskich bokach wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę poukładaj kulki ciasta i posmaruj mlekiem. Odstaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Roztrzep jajko i posmaruj wyrośnięte kulki. Blachę włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz przez ok. 15 minut do uzyskania mocno złotego koloru. Pilnuj, żeby bułeczki nie przypaliły się. Podawaj z konfiturą lub biały serkiem do smarowania. W zasadzie nie musisz się ograniczać, jedz jak lubisz. Smacznego!

Previous article

Gotowanie makaronu

Next article