PRZEPISY I PORADY

 

Odejdźmy od myślenia, że przepis kulinarny to lista poleceń, które należy wykonać bez dyskusji, niczym rozkazy przełożonego.
Każdy składnik potrawy ma swoje znaczenie, swoją własną historię – nauczmy się tego słuchać, rozumieć i właściwie korzystać. W celu odpowiedniego eksponowania poszczególnych elementów naszych dań i smaków, musimy najpierw odkryć ich esencję.

.

Tę apetyczną przestrzeń, zapełniam oryginalnymi i łatwymi do wykonania, także w prywatnej kuchni, przepisami kulinarnymi.
Gotowanie to pasja, ale przecież także rozrywka i wyciszenie oraz pozytywne emocjonalne uniesienie. Nawet po ciężkim dniu w pracy, jeśli wejdziesz do kuchni z właściwym nastawieniem, a pod ręką będą potrzebne składniki, to gwarantuję, że dzięki znajomości podstaw sztuki tworzenia osiągniesz wspaniałe rezultaty!

.

ORYGINALNE PRZEPISY – PROSTE WYKONANIE

Mleczne bułeczki Panini Al Latte

Panini al latte to smaczne puszyste bułeczki mleczne. Trudno dzisiaj w sklepie kupić tak smaczne bułeczki. Do tego zapach pieczonego świeżego pieczywa w domu czyni bułeczki wyjątkowymi. Każdy z nas lubi mile i smacznie rozpocząć dzień. Takie mleczne bułeczki to...

Gotowanie makaronu

Ugotowanie dobrze makaronu też jest sztuką. Makaronu robione własnoręcznie z włoskich prawdziwych mąk są sztuką same w sobie. Na każde 100g makaronu nalej 1 litr wody. Dobierz właściwy garnek tak, aby po nalaniu wody było jej 2/3 garnka. Pamiętaj, żeby wodę solić...

Focaccia

Focaccia to rodzaj placka mącznego porównywanego do pieczywa. We Włoszech jest bardzo popularna jako dodatek do dań, np. do sałatek czy zup. Każdy region Włoch ma swoją odmianę Focaccia, suche, z solą, ziołami, oliwkami, pomidorami, pulchne, polewane oliwą. Często...