WARSZTATY I SZKOLENIA

 

Żyjemy w ciągłym biegu, wciąż jesteśmy czymś zajęci, czymś zmartwieni, pędzimy naprzód pochłonięci własnymi myślami, skupieni na sobie. Na warsztatach kulinarnych możemy zatrzymać się w przyjaznej atmosferze włoskich smaków, aromatów, kultury i tradycji.
Na warsztatach, szkoleniach czy pokazach kulinarnych wspólnie będziemy odkrywać magiczny świat jedzenia i prawdziwej kuchni włoskiej. Tematyczne spotkania kulinarne to nie tylko wartościowe spotkanie mistrza z uczniem czy okazja do wymiany receptur. To przede wszystkim otwarcie się na świat, poznanie historii i tradycji, wymiana przygód i doświadczeń oraz bogacenie się kulinarnymi emocjami w podróży pełnej niezapomnianych smaków. Warsztaty organizuję w formie otwartej, zamkniętej oraz prywatne u Ciebie.

.

Z MIŁOŚCI DO JEDZENIA


WARSZTATY DLA PASJONATÓW GOTOWANIA

Warsztaty amatorskie pozwalają każdemu nauczyć się podstaw gotowania włoskich dań. Skierowane są dla początkujących oraz dla osób poszukujących nowych pomysłów i kulinarnych wyzwań, a także chcących doskonalić swoje kulinarne umiejętności.
Wspólne gotowanie to nie tylko sposób spędzania wolnego czasu w gronie inspirujących osób czy znajomych, ale przede wszystkim okazja do zdobywania nowych doświadczeń kulinarnych bez względu na poziom zaawansowania i wiek. To także kulinarna podróż po świecie i rozwijanie umiejętności twórczych oraz estetycznych.

.

KULINARNA PODRÓŻ


WARSZTATY PROFESJONALNE

Chętnie przekazuję zdobytą wiedzę i umiejętności szerokiej braci kucharskiej. Wiem, że nie każdy kucharz ma możliwość odbycia stażu we Włoszech w prawdziwej włoskiej restauracji. Dlatego organizuję warsztaty otwarte oraz zamknięte na konkretne zapytania.
Jako włoski kucharz w trakcie warsztatów przekazuję wiedzę techniczną oraz dotyczącą różnorodności dań kuchni włoskiej. Mówię co jest kluczowe dla najwyższej jakości dań. Wskazuję najlepsze produkty i ich zastosowanie.

.

WIEDZA + DOŚWIADCZENIE


Dlaczego warto uczestniczyć w moich warsztatach?

Wybierając moje kursy i wydarzenia poznasz Tradycyjną Kuchnię Włoską w wydaniu w pełni odpowiadającym wymogom smaku i nowoczesnego stylu życia, przy jednoczesnym całkowitym poszanowaniu tradycji – ogromnego włoskiego regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w którym tkwią moje korzenie. Stosując optymalnie dobrane techniki, nauczymy się gotować, degustować i rozumieć charakter różnych specjałów i wspaniałości kuchni śródziemnomorskiej.

.

POSZANOWANIE TRADYCJI – NOWOCZESNY SMAK


Nasze spotkania obejmują następujące tematy:

  • Zupy włoskie
  • Sosy bazowe i tradycyjne sosy włoskie
  • Rodzaje i właściwe zastosowanie różnych typów mąki z pszenicy zwykłej i pszenicy durum
  • Ciasta makaronowe i dobieranie nadzienia i sosów do różnych form makaronu
  • Ryby morskie, obróbka wstępna, filetowanie, przepisy i zastosowanie, przechowywanie i okresy trwałości
  • Pizza – ciasto, rodzaje, sposób przygotowania
  • Owoce morza, ich zastosowanie i podanie
  • Wyszukane mięsa
  • Włoskie przystawki ciepłe i zimne
  • Regionalne kuchnia włoska: zróżnicowanie zwyczajów kulinarnych
  • Smaczne oryginalne desery
  • Dobór win do potraw

.

smak / wiedza / praktyka